-->

lördag 22 januari 2011

Utförsäljning av de statliga bolagen

 Jag läste igår på Di.se (1) att:
"Mycket tyder på att den samlade oppositionen, inklusive [det där missnöjespartiet som kom in i riksdagen (=reds. översättning)] , kommer att rösta för att stoppa eller begränsa försäljningar av Posten, Telia Sonera, SBAB och Vattenfall." /Sveriges Radios Ekot
Förklaringen till varför regeringen vill sälja av är för att kunna betala av på statsskulden.

Läser fortsatt på Di.se (2) att:
"Det vore olyckligt om oppositionen lyckas blockera försäljningen av statliga bolag, främst för skattebetalarna, eftersom det minskar chanserna till att sänka statsskulden." Det säger finansmarknadsminister Peter Norman till journalister på fredagen, enligt Reuters.
"Statsskulden i dag är på över 1.100 miljarder kronor. Vi såg väldigt tydligt när vi hade finansiell oro förra året att länder med hög statsskuld råkar mycket illa ut, så det är olyckligt för både Sverige och skattebetalarna", säger Peter Norman enligt Ekot.
Jag hoppas verkligen att denna hets om utförsäljning av de statligt ägda bolagen, som regeringen nu driver, stoppas!

En anledning till att behålla de statliga aktieinnehaven är att dessa varje år ger utdelningar som antingen kan återinvesteras i bolagen igen (för att öka statens pengamaskin) alternativt betalas ut till staten, som då i sin tur kan använda dessa utdelningspengar till att betala på statsskulden.

D.v.s., de ger staten årliga passiva inkomster som inte belastar skattebetalarna med mer skatteuttag (då förutsätter jag att aktieinnehaven har bättre ekonomisk förräntning än vad det kostar att betala ränta på statsskulden).

Statligt ägande av bra aktiebolag är ju perfekt för att kunna utnyttja de långsiktigt goda effekterna av ränta-på-ränta, p.g.a. möjligheten till extremt långa innehavstider! :)

En annan anledning är att statligt ägande i vissa av dessa bolag kan medge en viss påverkan av marknaderna de verkar på, såsom Vattenfall inom energimarknaden. Dessa statliga innehav kan även sätta en viss prispress på övriga aktörer, såsom SBAB har gjort på bolåneräntemarknaden.

Följande läste jag i en av kommentarerna till en av artiklarna ovan, av signaturen RC6:
"Se ex på tågtillverkning. Idag har vi ingen som tillverkar tåg i Sverige längre vilket vi hade tidigare, samtidigt så har alla de stora som tillverkar tåg idag - Siemens, Alstom, Bombardier, kraftig statlig uppbackning i respektive hemland - där tågtragfiken också fungerar ÄVEN på vintern.

vidare..
nu är största ägaren i AB Volvo (lastbilarna) franska Renault, största ägaren i Renault är..... franska staten, surprisesurprise :)

Scania ägs av VW, delstaten Niedersachsen kontrollerar företaget till 20 procent

Vem ska vi nu sälja Vattenfall till? Franska eller tyska statliga intressen, eller ska vi sälja till Saudierna? De äger ju i dag hela den svenska oljeindustrin på västkusten, då svenskarna säljer ut...

Vem är storägare i Fortum, jo finska staten

Vem är storägare i Eon....

osv"

Frågan är, ifall vi nu säljer ut de statliga bolagen, varifrån ska staten Sverige då få in pengar till statskassan? Särskilt i dessa dagar, med sittande regering som sänker inkomstskatterna med alla dessa steg i jobbskatteavdraget! (Jag ser hellre sänkningar av reavinstskatten för längre innehav och slopande av skatten på utdelningar!)

Denna kommentar (av signaturen holistic) håller jag fullständigt med om:
"Varför sälja Vattenfall? Tror vi att elpriserna skulle gå ner för oss i Sverige om vi gör detta? Varför sälja något som går bra. Att vara delägare är också ett sätt att styra ett land. Det är ett sätt att bevaka röstarnas intressen. ...///
... Dessutom behöver vi långsiktighet i just dessa typer av bolag."
----------

Med dessa tänkta utförsäljningar av det statliga aktieinnehavet i Vattenfall, går det ju att göra en liknelse med kommunernas och skogsbolagens utförsäljningar av sina elkraftstillgångar i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet.

Där har kommunerna gått miste om 10-tals miljarder kronor i intäkter och framtida intäkter. Hur ekonomiskt blev det med tiden!?

Läs mer om detta i E24's artikel Kommunernas miljardblunder.

Skogsbolagen, såsom Stora Enso och SCA, som är stora energislukande företag, får nu betala ett högt pris för sin energi, efter att ha sålt sina kraftttillgångar. De har t.o.m. behövt stänga ned produktionen i vissa av sina fabriker under perioder under denna vinter p.g.a. de höga elpriserna!
"SCA sålde ut hela sin extremt välskötta kraftrörelse, Båkab, för en spottstyver till Sydkraft som köptes upp av EON. SCA hade tidigare en skogsindustri som byggde på att bark m.m. användes för att producera ånga. Högtrycksångan användes för kraftproduktion och lågtrycksångan för massakokning. Därefter ändrades processen så att man sönderdelar veden på mekanisk väg och för detta åtgår stora mängder elenergi.

SCA ändrade således sin industriella process från att producera el som biprodukt till att förbruka stora mängder elkraft. Samtidigt sålde SCA ut sin vattenkraft.

Stora gjorde likadant, de sålde ut hela Stora kraft och investerade köpeskillingen i en fallfärdig skogsindustri i USA, Consolidated Paper och på den förlorade man flera tiotals miljarder."
(Ovan, ett utdrag ur en kommentar till artikeln "Industrin rasar mot elbolagen"  från Ny Teknik. Här kommer vi även in på kärnkraftsfrågan, vilket jag inte tänte debattera i detta inlägg, även om jag gärna skulle vilja. Kan avslöja att jag tror på fortsatt, effektiviserad, kärnkraft så länge :)

SCA har nu startat upp projekt om att bygga enorma vindkraftverksparker i sina skogar i Norrland för att trygga sin elförsörjning och minska sina elkostnader.

----------

Jag röstar på att behålla de statliga innehaven som ligger inom viktiga "statliga" intressen såsom Banker (Nordea), Energi (Vattenfall), Infrastruktur (TeliaSonera), Bostad (SBAB) och som verkar som prispressare och ger intäkter till Sverige!

I det långa loppet tror jag Sverige och vi, dess invånare (och skattebetalare) tjänar på detta!

3 kommentarer:

  1. SCA projekterar såvitt jag vet vindkraftsparker nu, så de vill nog gärna ha tillbaka sin el. :)

    SvaraRadera
  2. Ja, SCA och Statkraft har gått samman i gemensamma Statkraft SCA Vind AB, för att bygga sex vindkraftsparker med sammanlagt lite drygt 450 vindkraftverk på SCA's mark i Västernorrlands och Jämtlands skogsland.

    Läs mer i DN-artikel från 7 januari i år.

    Satsningen är en av Sveriges största industriinvesteringar och projektet omfattar 169 km² skogsmark och 455 vindkraftverk.

    Se även karta över parkerna.

    Så, nog vill de ha tillbaka sin el allt :)

    SvaraRadera
  3. Det finns fler än jag som tycker att i alla fall vissa av de statliga bolagsinnehaven inte ska säljas ut.

    Idag (2/1) hittade jag följande artikel i Placera.nu:

    Elpriset plundrar industrin

    där skribenten Villy Bergström tycker dels att

    "Dagens system för elprissättning plundrar industrin. Därför ska inte Vattenfall säljas ut. Staten ska behålla bolaget och styra prissättningen. Däremot får gärna Vattenfalls utländska delar säljas."

    och även att

    "Staten lånar upp på 10 års sikt för drygt 3 procents ränta, betydligt billigare än avkastningen på det investerade kapitalet i Vattenfall. Bara direktavkastningen på de aktier som finansmarknadsminister Peter Norman vill sälja ligger mellan 4 och 10 procent."

    SvaraRadera