-->

söndag 6 februari 2011

Aktieinvest - användarrecension

I detta inlägg tänker jag förklara lite hur aktie- och fondmäklartjänsten hos Aktieinvest fungerar och vad jag tycker om den. Jag har under många år varit medlem i Aktiespararna och kund hos deras dotterbolag Aktieinvest.
Aktieinvest erbjuder handel i både enskilda aktier, fonder och färdiga portföljer.
Det som skiljer Aktieinvest från branschkollegor är främst att det är möjligt att spara i enskilda aktier med både mindre och större belopp (AndelsOrder och BörsOrder).
Aktieinvests aktieportföljer är sammansatta av aktier med god omsättning på Stockholmsbörsen. Detta ger dig ökade möjligheter och betydligt bättre riskspridning än den genomsnittlige aktiespararen har.
Aktieinvest är ett helägt dotterbolag till Aktiespararnas Serviceaktiebolag, vilket i sin tur är helägt av Sveriges Aktiesparares Riksförbund. Aktieinvest har varit i Aktiespararnas ägo sedan 1989.

Aktieinvest grundades 1965, genom en idé från USA som innebar att:
  • Aktiesparare erbjuds att köpa enskilda aktier för mindre belopp. 
  • Utdelningslikviden som aktieägaren erhåller automatiskt återinvesteras i det utdelande bolagets aktier.

Jag började för många år sedan månadsspara 500 kr i deras Basportfölj för att komma igång med ett kontinuerligt sparande i aktier till en låg kostnad.

Aktieportfölj Bas, (= tidningen Aktiespararens Basportfölj) följer Aktiespararnas Gyllene Regler, dvs. kontinuerliga köp i trygga tillväxtaktier och med god riskspridning. Portföljen innehåller 10 aktier där sammansättningen av aktierna kan förändras i och med varje nytt nummer (bytes på den officiella utgivningsdagen) av tidningen Aktiespararen.

Från den 3 december 2010 ingår följande aktier:

ABB, Atlas Copco B, Billerud, Elekta, H&M, Handelsbanken A, Kinnevik B, Nibe, Ratos och Skanska.
Genom att börja investera i aktier på detta sätt fick jag en ingång till sparande på aktiemarknaden och därtill enligt Aktiespararnas Gyllene Regler.
Dessa regler kan du med fördel följa själv när du ska investera!




Aktiespararnas Gyllene Regler

(utan inbördes ordning):
Den som sparar i aktier tar alltid en risk, det pris man får betala för chansen till långsiktigt hög avkastning. Genom att följa vissa regler kan risken sänkas. Aktiespararna har sju gyllene regler, följ dem och dina chanser att få god avkastning på dina aktier ökar rejält.
  • Sätt mål för ditt sparande i aktier och aktiefonder – var långsiktig
  • Investera regelbundet
  • Kontrollera riskerna
  • Var försiktig med belåning
  • Håll dig välinformerad och följ inte råd okritiskt
  • Gör din egen analys
  • Sätt upp regler för när du ska omplacera

Nu på senare år månadssparar jag genom en egenkomponerad portfölj på 1500 kr/månad. Om det är det ekonomiskt bästa kan man väl tvista om, men jag vet att denna summa investeras kontinuerligt i aktier efter mitt val i alla fall. Ifall du som medlem i Aktiespararna månadssparar i en färdig aktieportfölj eller egenkomponerad så blir blir courtaget 10 kr/per affärstillfälle, vilket i mitt fall blir en courtagekostnad om 0,7% per gång. Utöver det köper jag enskilda aktieposter emellanåt både genom Aktieinvest, Nordnet och Nordnet direkt.

Aktieinvest har även färdiga fondportföljer för månadssparande, men eftersom jag är lite anti till fondsparandets förvaltningsavgifter och därför inte äger några fonder (förutom i PPM), redovisas inte dessa här.

Aktieinvests nuvarande färdigkomponerade aktieportföljer för månadssparande är:

(minimibeloppet är 500 kr för deras färdiga aktieportföljer, förutom Junior som har 250 kr)

Aktieportfölj Avkastning (10 olika aktieslag)
Aktieportfölj Bas (10 st)
Aktieportfölj Dyrgripar (6 st)
Aktieportfölj Hälsovård (5 st)
Aktieportfölj Investmentbolag (5 st)
Aktieportfölj Junior (5 st)
Aktieportfölj Tillväxt (10 st)
Aktieportfölj Topp 9 (9 st)

Se Aktieinvests nuvarande färdigkomponerade aktieportföljer.


Fördelar med långsiktighet och ett månadssparande i aktier


Ta vara på aktiemarknadens långsiktiga förmåga att stiga genom ett månadssparande. Med ett månadssparande i aktier är du inte lika beroende av upp- och nedgångar. Ibland köper man aktier till högre kurser och ibland till lägre. Över en längre period gör detta inte så stor skillnad på det totala sparandet.

Det är du som sätter målet för ditt aktiesparande. Ha realistiska förväntningar. Historiskt sett har aktier och aktiefonder gett en genomsnittlig totalavkastning på omkring 12 procent per år. På kort sikt kan aktiers och aktiefonders värde fluktuera kraftigt. Aktier är därför en långsiktig sparform.

Hos Aktieinvest kan du handla på bl.a. följande sätt

AndelsOrder - bygg en egen aktieportfölj för små belopp!
Med Aktieinvest AndelsOrder köper och säljer du andelar av aktier och betalar bara en avgift per affärstillfälle  – oavsett antal aktieslag som köp- eller säljorder avser. Det gör att du också för mindre belopp kan investera i flera olika aktieslag och sprida riskerna samtidigt som avgifterna hålls på en låg nivå. Minimibeloppet är låga 100 kr/aktie samtidigt som utbudet är stort med över 500 olika aktieslag från hela världen. Med AndelsOrder kan du dessutom månadsspara direkt i aktier! 

I Aktieinvest AndelsOrder kan du även spara i utländska aktier för små belopp. I utbudet finner du bland annat Warren Buffetts bolag, Berkshire Hathaway men även kända bolag som Apple, Mc Donalds och Coca-Cola.
Här finner du en Aktieförteckning över de aktier som går att handla på detta sätt (som PDF).
BörsOrder - handel i aktier, börshandlade fonder och certifikat direkt mot aktuell marknad!Med Aktieinvest BörsOrder köper och säljer du aktier, börshandlade fonder och certifikat precis som på banken. Du limiterar ordern och lägger den direkt mot aktuell marknadsplats.
Hos Aktieinvest kan du även handla i certifikat (såsom råvaror, och Bull och Bear) genom BörsOrder.
PortföljOrder - förenkla ditt sparande!
Med Aktieinvest PortföljOrder har du möjlighet att köpa färdiga aktieportföljer och fondpaket. Aktieportföljerna och fondpaketen är sammansatta av aktier eller fonder och ska ses som ett köphjälpmedel för att förenkla ditt sparande och samtidigt öka riskspridningen.

Fördelen med att månadsspara på detta sätt tycker jag är att jag kan börja köpa in mig i ett flertal fina svenska och utländska börsbolag vid samma köptillfälle, genom att köpa andelar i dem och med mindre summor än vad som kanske annars enbart en av dessa aktier ensamt skulle ha kostat.

Att man kan investera för så små belopp som 500 kr/portfölj gör att de flesta kan börja spara i aktier genom detta sätt, vilket ju är bra för att komma igång!

T.ex. kan jag i mitt portföljspar om 500 kr dela upp den i fem olika aktier om vardera, säg 100 kr.
Om jag då köper en del av Google Inc. för 100 kr så får jag 0,02549 st aktier i bolaget, eftersom dagens börskurs för en aktie står i 612USD, dvs ca 3923 kr (1USD = ca 6,41SEK). Med en vanlig börsorder om en aktie skulle du alltså ha behövt köpa 1 st aktie á 3923 kr, vilket du kanske i såna fall inte skulle ha gjort.

Om du funderar på över när du bör handla i AndelsOrder respektive BörsOrder, så kan du hitta en bra förklaring över det här.

Informationen om avgifter hittar du på Aktieinvests hemsida under fliken Kundservice/Priser och sedan klickar du upp en PDF över önskad prislista. Den huvudsakliga prislistan finns överst för Bas, Klubb, Junior, Pension, Kapitalförsäkring och kringtjänster.

De vanligaste courtagen är

(enligt gällande prislista from 9 mars 2009):

Hela aktier via Internet (direkt mot marknadsplats med kurslimit) Börsorder
  • För Bas, Klubb, Pension, Kapitalförs. Bas: 0,15%, lägst 39 kr
  • Junior eller Kapitalförs. Junior: 0,10 %, lägst 29 kr
  • För medlem i Aktiespararna: 0,10 %, lägst 29 kr
Nordiska aktier för belopp (AndelsOrder)
  • För Bas, Klubb, Pension, Kapitalförs. Bas: 30 kr + 1%
  • Junior eller Kapitalförs. Junior: 10 kr + 0,8%
  • För medlem i Aktiespararna: 10 kr + 0,8%
Utomordiska aktier för belopp (AndelsOrder)
  • För Bas, Klubb, Pension, Kapitalförs. Bas: 30 kr + 2%
  • Junior eller Kapitalförs. Junior: 10 kr + 1,6%
  • För medlem i Aktiespararna: 10 kr + 1,6%
Månadssparande i aktier via autogiro (per dragning, fast avgift)
  • För Bas, Klubb, Pension, Kapitalförs. Bas: 30 kr 
  • Junior eller Kapitalförs. Junior: 10 kr
  • För medlem i Aktiespararna: 10 kr

Jag som månadssparar/investerar hos Aktieinvest och är medlem i Aktiespararna har 0 kr i depåavgift.
Ifall man gör förre affärer än 3 per kvartal så tillkommer en depåavgift om 90kr för icke medlemmar, 45 kr för Juniorkontot och 60kr för medlemmar i Aktiespararna.

Mest prisvärda är Aktieinvests tjänster om du är medlem hos Aktiespararna (för ensam vuxen är medlemskostnaden 465kr/år, inkl en bra medlemstidning, Aktiespararen, om 12 nr/år).

Nackdelar/sämre saker med tjänsten:

Jag har verkligen stört mig på är att det finns dessa, enligt mig förlegade och dumma, depåavgifter! Särskilt ifall jag skulle vilja upphöra med månadssparandet, särskilt för barnen, för att istället köpa med ett större belopp vid enstaka tillfällen, för att minska courtageavgifterna.
Depåavgift är inte någon bra avgift att ha i dessa tider när konkurrenterna Avanza och Nordnet har så starka, breda och prisvärda erbjudanden.

För att slippa undan depåavgiften vid inaktivitet, kan du komma runt det genom att månadsspara i likvid om minst 100kr, så slipper man både courtageavgift och depåavgift.

Nackdelen med portföljsparande i Basportföljen kan vara att man måste ta aktiva beslut hur man ska göra med sina aktier, när det sker en omviktning av aktieslagen i portföljen, vilket sker emellanåt när någon/några av aktierna inte faller inom ramen för de Gyllene reglerna. Ska man då sälja vissa av de utgående portföljbolagen för att köpa de nya? Det är annars lätt att till slut sitta med väldans många olika aktieslag i sin totala portfölj, vilket kan medföra svårigheter att kunna följa med i utvecklingen av alla sina portföljbolag.

Aktieinvest har ett lite föråldrat användargränssnitt, som har ett för litet ihopträngt format på skärmen, lite tråkigt i utseendet och har lite gammalmodigt stuk på det hela. Har heller inte så många egna inställningsmöjligheter på sin börsskärm, såsom föredömet Avanza har. Har dåligt med möjligheter att analysera sitt innehav på ett bra sätt.

Fördelar/bra saker med tjänsten:

Vad jag tycker är bra, är att utdelningar återinvesteras automatiskt i det utdelande bolaget ifall man själv vill det och såvitt jag vet är det kostnadsfritt (kanske de tar igen avgiften genom en viss spread i köpkursen under dagen, men de måste väl få tjäna pengar de också). Du kan själv bestämma om du vill återinvestera direkt och för vilka bolag du vill göra det. Annars får du pengarna till dina likvida medel. Då kan du ju alltid återinvestera dem i bolag efter eget tycke.

Men den stora fördelarna med Aktieinvest är nog att man kan ha ett automatiskt månadssparande i flera aktier för mindre köpesummor! Dvs, den som vill börja ett månadssparande direkt i aktier, kan här lätt låta det sköta sig själv via autogiro och i en av Aktieinvests färdigkomponerade portföljer.

Du får ta del av aktiemarknadens möjlighet till högre avkastning, än t.ex. räntesparande, på ett enkelt sätt och kan om du vill bara hänga med i en automatisk portfölj. Blir du mer avancerad och intresserad kan du sedan fortsätta använda dig av deras utökade breda utbud.

Utan större egna kunskaper, kan du tryggt förlita sig på Aktiespararnas metod och Aktieinvest's trygga tjänst!
Även courtagen är relativt prisvärda.

Bloggaren Mot miljonen har gjort en jämförelse av priserna hos Aktieinvest, Avanza och Nordnet. 


3 kommentarer:

  1. Inte särskilt objektivt inlägg...

    Det finns en hel del som är mindre bra med Aktieinvest...

    Höga, svårfunna avgifter, seg och omodern sajt m.m.

    SvaraRadera
  2. Anonym - Jag reflekterade hur jag använder tjänsten och informerade i stort om hur tjänsten fungerar. Vet inte om jag lyckats?

    Var det inte några av dessa mindre bra saker som jag tog upp under Nackdelar/Sämre saker med tjänsten?

    Vad gäller avgifterna är det bara att kolla under min länk till Kundservice/priser, vad jag vet finns avgifterna där?

    Sen håller jag med om att vissa avgifter kan vara höga, eller onödiga, liksom depåavgift t.ex.!

    Ifall man blir medlem i Aktiespararna får du fördelaktigare avgiftsnivåer.

    För ett månadssparande där du sprider ut inköpen över tid och inköpskostnad, tycker jag det fungerar bra!

    Du kommer igång på aktiemarknaden på ett lätt sätt. Med de färdiga portföljerna behöver du bara följa med om du vill.

    Du får möjlighet att ta del av börsens bättre avkastning istället för räntesparande, slipper köpa fonder med dess förvaltningskostnader och kan köpa ett flertal aktier vid varje köptillfälle för en mindre summa i form av andelsorder.

    Du kan köpa andelar av aktier såsom Google, som du kanske annars aldrig skulle ha köpt in dig i eftersom den kostar 615 USD/st (ca 3955 SEK).

    Genom inlägget hoppas jag någon fått lite inblick hur Aktieinvests tjänst fungerar iaf.
    Ingen behöver ju använda tjänsten om de inte vill...

    SvaraRadera
  3. Kanske läste lite slarvigt... Du hade ju fått med en del av nackdelarna såg jag sen. Sorry!

    En sak som jag tycker att orimligt dyrt är att flytta hem utländska aktier till sin egen depå.
    Tror det kostar uppåt tusen kronor eller så. Per aktieslag!!! Skrämmande!

    SvaraRadera