-->

torsdag 20 januari 2011

Ge bort ett presentkort - kanske en av de sämre investeringar/gåvor du gör/ger!

En kort glädje?

Vad ska ett presentkort vara bra till?

Jag ställer mig frågan eftersom jag på kort tid varit inblandad i två sådana. Ett som jag, tillsammans med andra, själv gett bort i present/julklapp och ett som vi i familjen fått.

Visst kan det ju vara ett trevligt sätt att ge bort en present på, kanske i form av en upplevelse såsom en spavistelse, eller kanske en hotellnatt på fint hotell, en behandling hos massör eller kanske i form av en resa.

Det känns troligtvis bra för givaren att ha givit bort en specifik present istället för att bara ge bort pengar, som bara de utan idéer kan prestera ;)
Även den som mottar presentkortet kan många gånger bli glad över den fina presenten/tanken.

Men vad folk säkert inte tänker på, är att många gånger är ett presentkort utställt på en giltighetstid om bara ett år! Vad händer sedan? Förfaller det till att bli värdelöst? Ja, så kan det vara!

Många gånger har jag hört människor som har fått ge bort det eller sälja det billigt i sista stund eftersom de själva inte har möjlighet att nyttja det i tid. Då faller ju den goda tanken med gåvan.
Sen kanske presenkortsgåvan inte faller mottagaren i smaken heller och kanske även då säljer det och till lägre pris än inköpspris - förlust av både investerade pengar, tanken med gåvan och del av mottagen summa. Eller rent av glömmer man bort att man fått ett presentkort och det blir liggandes i en byrålåda.

Jag kan förstå att ett presentkort som är utställt på en viss behandling/produkt, kan behöva ha en giltighetstid, eftersom priset höjs år för år och att en person annars skulle kunna köpa presentkort på massor av behandlingar/produkter till ett lägre pris, som denne sen kan använda långt senare, efter prishöjningen, till rabatterat pris och kanske under lång tid framöver. Då blir det ju en förlust för säljaren/företaget.

Men de gånger när ett presentkort enbart är utställt på en inbetald summa pengar hos ett företag, varför ska det då finnas en giltighetstid utsatt?
I det fall man inte hinner/kan utnyttja sitt presentkort inom rätt tid, varför ska då utställarföretaget, som fått ett förskott på mina/dina pengar, kunna stoppa dem i egen ficka utan att ha presterat en tjänst/förmedlat en vara? Det känns i det närmaste som stöld...

Var finns logiken i detta? Mina inbetalda pengar i presentkortet kommer ju med tiden inte direkt ge mer för pengarna, utan snarare mindre. Så utställaren av presentkortet är ju i en win-win situation som går skadelös ur situationen -  han kan få ränta på förskottsbetalda pengar och han kan höja priset för varje år på försåld tjänst/vara, så kunden måste skjuta till mer pengar ändå om presentkortet nyttjas senare än om ett år.

Så, tänk efter före nästa gång du köper ett presentkort till någon, så att du inte riskerar att göra din sämsta investering någonsin i en mycket riskabel "finansiell" produkt! :)
Om du bara "måste" köpa ett, kom ihåg att kolla giltighetstiden!

Ge hellre bort pengarna direkt med ett egettillverkat presentkort, där du förklarar vad du tänkt dig att mottagaren kan använda pengarna till! Då är det enbart inflationen eller tjuven som kan sno dina pengar :)

Efter att ha suttit och irriterat mig på fenomenet och knåpat ihop detta inlägg så hittade här en artikel i Sydsvenskan som berör ämnet - Presentkort - en kort glädje.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar